E.E.: Η παραγωγή γάλακτος ανήλθε σε 160,8 εκ. τόνους το 2023
Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 160,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2023. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση κατά 0,8 εκατ. τόνους σε σύγκριση με το 2022 και αύξηση κατά 15,8 εκ. τόνους σε σύγκριση με το 2013.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τα στοιχεία για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δημοσίευσε η Eurostat. Το άρθρο παρουσιάζει μια χούφτα ευρήματα από το λεπτομερέστερο άρθρο για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύνολο δεδομένων πηγής: apro_mk_αγρόκτημα
Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βουτύρου και τυριού
Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος που παρήχθη το 2023 παραδόθηκε σε γαλακτοκομεία (149,3 εκατομμύρια τόνοι) και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς νωπών και μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το 2023, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 22,0 εκατομμύρια τόνους πόσιμου γάλακτος και 7,8 εκατομμύρια τόνους όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως το γιαούρτι).
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού και βουτύρου. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν 58,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος και 17,4 εκατομμύρια τόνοι αποκορυφωμένου γάλακτος για την παραγωγή 10,6 εκατομμυρίων τόνων τυριού. Επιπλέον 45,4 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου.
Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 19 % της συνολικής παραγωγής. Ήταν επίσης ο κορυφαίος παραγωγός όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων (27 %), βουτύρου (20 %) και τυριού (22 %).
Η Ισπανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην παραγωγή γάλακτος κατανάλωσης, με το 15 % του συνόλου της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (13 %). Οι Κάτω Χώρες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (17 %), ακολουθούμενη από την Πολωνία (10 %).
Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου και τυριού (18 % του συνόλου της ΕΕ για κάθε προϊόν). Η Ιρλανδία κατέλαβε την τρίτη θέση στην παραγωγή βουτύρου (13 %), ενώ η Ιταλία ήταν τρίτη στην παραγωγή τυριού (13 %).
Για περισσότερες πληροφορίες
- Στατιστικές Επεξηγηθέν άρθρο για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Θεματικό τμήμα «Γεωργικές στατιστικές»
- Βάση δεδομένων για τις στατιστικές της γεωργίας

Σύνολο δεδομένων πηγής: apro_mk_pobta (εκτιμώμενα συγκεντρωτικά μεγέθη της ΕΕ για την εν λόγω έκδοση)