Αλιεία-Γεωργία-Διατροφή

Νέα έρευνα του ΚΚΕρ βοηθά στην αποκάλυψη της απάτης στον τομέα των τροφίμων

Οι δόλιες πρακτικές στην παραγωγή τροφίμων αποτελούν σημαντικό μέλημα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Απάτη στον τομέα των τροφίμων, όπως νοθεία, εσφαλμένη επισήμανση και μη εγκεκριμένη ή αδήλωτη βελτίωση των προϊόντων, έχει παρατηρηθεί σε μια ποικιλία τροφίμων.

Το ΚΚΕρ έχει πλέον αναπτύξει νέες εργαστηριακές μεθόδους για την ανίχνευση νοθείας σε έξι ευρέως χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά και βότανα. Επιπλέον, το ΚΚΕρ ανέπτυξε δύο νέα πιστοποιημένα υλικά αναφοράς για να βοηθήσει στην ανίχνευση του κατά πόσον τα ψάρια έχουν αντικατασταθεί, π.χ. από ψάρια χαμηλότερης αξίας.

Μοσχεύματα σε πάπρικα/τσίλλι, κουρκούμη, σαφράν, κύμινο, ρίγανη και μαύρο πιπέρι

Τα μπαχαρικά και τα βότανα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δόλιων αθέμιτων πρακτικών. Το 2021 μια πανευρωπαϊκή έρευνα, στην οποία συμμετείχε το ΚΚΕρ, διαπίστωσε δόλιες πρακτικές σε έξι ευρέως χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά και βότανα · π.χ. πάπρικα/τσίλι, κουρκουμάς, σαφράν, κύμινο, ρίγανη και μαύρο πιπέρι. Εκείνη την εποχή, το ποσοστό των ύποπτων δειγμάτων που βρέθηκαν κυμαινόταν από 6 % στην πάπρικα/τσίλλι έως 48 % στη ρίγανη. Ωστόσο, οι ολοκληρωμένες μεθοδολογίες για τον εντοπισμό των μοιχών παρέμεναν σπάνιες, γεγονός που δυσχεραίνει την επιβολή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τα εθνικά εργαστήρια ελέγχου.

Το ΚΚΕρ έχει πλέον αναπτύξει νέες ποσοτικές μεθόδους PCR σε πραγματικό χρόνο (qPCR) για τον προσδιορισμό των πέντε κορυφαίων μοιχών για καθένα από αυτά τα έξι μπαχαρικά και βότανα. Κάθε μέθοδος επιβεβαιώθηκε ότι είναι συγκεκριμένη για τη στοχευόμενη νοθεία στα σχετικά αυθεντικά είδη (όπως ο σίτος στον κουρκουμά). Επιπλέον, η ευαισθησία των μεθόδων θα επιτρέψει στα εργαστήρια ελέγχου να διακρίνουν μεταξύ ακούσιας μόλυνσης και σκόπιμης νοθείας. Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα επωφελής για την εκτίμηση, την ποσοτικοποίηση και την επιβεβαίωση της παρουσίας ειδών που δεν επιτρέπονται σε αυθεντικά μπαχαρικά και βότανα. Αυτά μπορούν να εντοπιστούν με μη στοχευμένες μεθόδους που βασίζονται στο DNA και με ανάλυση χημικών βιοδεικτών (π.χ. βιοδείκτη ελιάς σε δείγμα ρίγανης).

Δεκατρείς μέθοδοι βρίσκονται επί του παρόντος υπό επικύρωση στο πλαίσιο διεργαστηριακής άσκησης. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η εναρμόνιση των επικυρωμένων μεθόδων στην ΕΕ και η διευκόλυνση της εφαρμογής τους από τις αρμόδιες αρχές και τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων.

Νέα πιστοποιημένα υλικά αναφοράς για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των ιχθύων

Το ΚΚΕρ παρήγαγε δύο πιστοποιημένα υλικά αναφοράς (CRM) για δύο είδη ψαριών που καταναλώνονται συνήθως: ο Πόλακ και ο μπακαλιάρος. Αυτές οι κρίσιμες πρώτες ύλες θα συμβάλουν στον εντοπισμό της υποκατάστασης των εν λόγω ειδών ψαριών σε μεταποιημένα προϊόντα ιχθύων.

Ενώ ολόκληροι ιχθύες μπορούν να εντοπιστούν με βάση μορφολογικά χαρακτηριστικά, αυτό δεν είναι δυνατό για το φιλέτο ψαριών ή άλλα μεταποιημένα προϊόντα ιχθύων. Αντ’ αυτού, συγκεκριμένοι γραμμωτοί κώδικες DNA, σύντομες αλληλουχίες DNA από ένα συγκεκριμένο γονίδιο ή γονίδια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση. Οι νέες CRM θα επιτρέψουν στις αρχές να συγκρίνουν τις αλληλουχίες DNA με εκείνες που βρίσκονται στα μεταποιημένα αλιευτικά προϊόντα.

Τα CRM είναι σκόνες που μεταποιούνται από ένα φιλέτο ενός μόνο ψαριού, το οποίο αποξηράνθηκε με διαδικασία ψύξης-ξήρανσης και αλέθεται κρυογονικά για να ληφθεί μια λεπτή σκόνη. Οι σκόνες ψαριών πιστοποιήθηκαν ότι προέρχονται από αυθεντικό μπακαλιάρο και μαύρο μπακαλιάρο. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την αλληλουχία των συγκεκριμένων γραμμωτών κωδίκων DNA του είδους και σε σύγκριση με τις αλληλουχίες που κατατίθενται σε βάσεις δεδομένων DNA. Όταν χρησιμοποιούν αυτά τα CRM, τα εργαστήρια μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι δοκιμές τους θα αποφέρουν ακριβή αποτελέσματα.

Πώς το έργο του ΚΚΕρ διασφαλίζει την ακεραιότητα των τροφίμων

Το ΚΚΕρ έχει μακρά εμπειρία στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων σε όλα τα επίπεδα. Από την ανάπτυξη νέων μεθόδων δοκιμών για τον εντοπισμό της νοθείας του μελιού έως την εφαρμογή νέων ψηφιακών εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, για την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, το έργο του ΚΚΕρ ωφελεί τους ευρωπαίους πολίτες διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή, αυθεντικά και υψηλής ποιότητας.

Γενικές πληροφορίες

Η καταπολέμηση των δόλιων πρακτικών εντός της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μέσω της ενίσχυσης της ιχνηλασιμότητας, της ενίσχυσης των συστημάτων προειδοποίησης και της βελτίωσης του συντονισμού αποτελεί προτεραιότητα σε επίπεδο ΕΕ.

Η νομοθεσία της ΕΕ επιβάλλει διαφάνεια στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία τροφίμων. Οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις εν λόγω απαιτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης δρομολογήσει διάφορες συντονισμένες δράσεις, σχετικά με ορισμένα προϊόντα, για την αξιολόγηση και την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα την ανίχνευση ορισμένων κινδύνων σε ολόκληρη την ΕΕ και βελτιώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Ένα ισχυρό σύνολο μεθόδων qPCR για την αξιολόγηση της νοθείας σε μεγάλα μπαχαρικά και βότανα

Πιστοποιητικά και εκθέσεις πιστοποίησης για CRMs EURM®-021 και EURM®-022

Αποτελέσματα συντονισμένου σχεδίου ελέγχου σε επίπεδο ΕΕ για τη διαπίστωση της επικράτησης δόλιων πρακτικών στην εμπορία βοτάνων και μπαχαρικών

Ένα ισχυρό σύνολο μεθόδων qPCR για την αξιολόγηση της νοθείας σε μεγάλα μπαχαρικά και βότανα

Το δίκτυο της ΕΕ για την απάτη στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής

Συντονισμένες δράσεις της ΕΕ — Ευρωπαϊκή Επιτροπή (europa.eu)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γράψτε σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *