Ε.Ε.: Η παραγωγή γάλακτος ανήλθε σε 161,8 εκ. τόνους το 2024
Εκτιμάται ότι οι εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν 161,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2024. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 0,9 εκ. τόνων σε σύγκριση με το 2023 και αύξηση 12,1 εκ. τόνων σε σύγκριση με το 2014 (149,7 εκ. τόνοι). Η τελευταία αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει τη σχετικά σταθερή αύξηση της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ κατά τη δεκαετία έως το 2024.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από στοιχεία για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δημοσίευσε η Eurostat. Το άρθρο παρουσιάζει ορισμένα ευρήματα από το λεπτομερέστερο άρθρο Statistics Explained σχετικά με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σύνολο δεδομένων πηγής: apro_mk_farm (στα αγγλικά)
Το περισσότερο γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βουτύρου και τυριού
Το μεγαλύτερο μέρος του νωπού γάλακτος που παρήχθη το 2024 παραδόθηκε σε γαλακτοκομεία (150.8 εκατομμύρια τόνοι) και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς νωπών και μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος της ΕΕ χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού και βουτύρου. Συγκεκριμένα, 59,9 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος, μαζί με 17,0 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος, χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 10,8 εκατομμυρίων τόνων τυριού.
Επιπλέον 44,2 εκατομμύρια τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου και των λεγόμενων «κίτρινων προϊόντων» (όπως το βουτυρέλαιο και το τετηγμένο βούτυρο) και παρήγαγαν 41,5 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος.
Σύνολο δεδομένων πηγής: apro_mk_pobta (εκτιμώμενα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΕ για την παρούσα έκδοση)
Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 18,8% της συνολικής παραγωγής. Ήταν επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ (27,1%), βουτύρου (20,6%) και τυριού (22,5%).
Η Ισπανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, με 15,2% του συνόλου της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (12,7%). Οι Κάτω Χώρες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (16,8%), ακολουθούμενες από την Πολωνία (10,4%).
Η Γαλλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τόσο βουτύρου (17,2 % του συνόλου της ΕΕ) όσο και τυριού (17,8 %). Η Ιρλανδία αντιπροσώπευε το τρίτο υψηλότερο μερίδιο της παραγωγής βουτύρου της ΕΕ (14,8 %).

