8 νικητές στα 3α βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ
Οι φετινοί νικητές ακολουθούν τα υψηλά πρότυπα που έθεσαν οι προκάτοχοί τους και προβάλλουν βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων. Τα βραβευμένα έργα — και οι άνθρωποι πίσω από αυτά — καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η βιολογική γεωργία και παραγωγή μπορεί να δημιουργήσει καινοτόμες αλυσίδες αξίας και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.
Οι νικητές των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ για το 2024 είναι οι εξής:
- Καλύτερος γεωργός βιολογικής παραγωγής (θηλυκός) στην κα Reinhilde Frech-Emmelmann στην Αυστρία. Η Frech-Emmelmann ίδρυσε την ReinSaat GmbHτο 1998 σε ένα βιοδυναμικό αγρόκτημα της Δήμητρας στο St. Leonhard am Hornerwald, Κάτω Αυστρία. Το αγρόκτημα ειδικεύεται σε βιολογικούς σπόρους χωρίς ΓΤΟ, με πάνω από 800 ποικιλίες ανθεκτικές στους σπόρους, προωθώντας τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη γεωργία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
- Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (αρσενικός) στον Benny Schöpf στη Γερμανία. Ο κ. Schöpf είναι ο κύριος καλλιεργητής λαχανικών στο Kartoffelkombinat,το μεγαλύτερο υποστηριζόμενο από την κοινότητα συνεταιριστικό αγρόκτημα στη Γερμανία. Παρέχοντας καθημερινά βιολογικά λαχανικά σε 2.300 νοικοκυριά, η γεωργική εκμετάλλευση δίνει προτεραιότητα σε δίκαιες συνθήκες εργασίας και βιώσιμες πρακτικές, προωθώντας ένα εναλλακτικό γεωργικό οικονομικό σύστημα.
- Καλύτερη οργανική περιοχή στο Νότιο Σάβο στη Φινλανδία. Το Νότιο Σάβο έχει οικοδομήσει μια ισχυρή κουλτούρα βιολογικής γεωργίας μέσα από 40 χρόνια συνεργασίας μεταξύ αγροτών, ερευνητών και τοπικών αρχών. Με 200 βιολογικά αγροκτήματα, η περιοχή προωθεί βιώσιμες πρακτικές, διατηρώντας την ποιότητα των υδάτων και τη βιοποικιλότητα, και φιλοξενεί το Φινλανδικό Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας.
- Καλύτερη βιολογική πόλη για BioStadt Bremenστη Γερμανία. Με πάνω από το 30 % των αγροκτημάτων πιστοποιημένα βιολογικά, η πόλη προωθεί βιώσιμα συστήματα τροφίμων μέσω κοινοτικών έργων και καινοτόμων γεωργικών πρωτοβουλιών, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να προωθήσουν την τοπική αλλαγή. Η BioStadt Bremen εργάζεται για τη μετατροπή όλων των δημοτικών εστιατορίων σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και νοσοκομεία σε 100 % βιολογικά μέχρι το 2025.
- Καλύτερη βιολογική περιοχή προς Sörmland Bio-districtστη Σουηδία. Βρίσκεται νότια της Στοκχόλμης, η Sörmland είναι πρωτοπόρος στη βιολογική γεωργία από τη δεκαετία του 1940, συγκεντρώνοντας αγροκτήματα, μεταποιητές τροφίμων, εστιατόρια και πολλά άλλα. Με το 20 % της γεωργικής γης της βιολογικής καλλιέργειας, η περιοχή προωθεί τα τοπικά βιολογικά προϊόντα, τον βιώσιμο τουρισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των βιολογικών τροφίμων.
- Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων σε Gino Girolomoni Cooperativa Agricolaστην Ιταλία. Βρίσκεται στην περιοχή Marche, ο συνεταιρισμός αυτός ειδικεύεται στην παραγωγή βιολογικών ζυμαρικών, συνεχίζοντας την αποστολή του ιδρυτή του, Gino Girolomoni. Με 80 εκτάρια βιολογικής γεωργικής γης και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παράγει 9 εκατομμύρια τόνους ζυμαρικών ετησίως, υποστηρίζοντας πάνω από 300 αγρότες και 60 τοπικούς εργαζόμενους.
- Καλύτερο λιανικό εμπόριο βιολογικών τροφίμων r στο SAiFRESCστην Ισπανία. Ιδρύθηκε από τρεις αγρότες το 2011, το SAiFRESC μεταβαίνει στη βιολογική γεωργία, αναζωογονώντας τη γεωργία στην Huerta de Valencia. Με 30 εκτάρια βιολογικής γης, παράγουν 70 βιολογικά προϊόντα, πουλώντας το 90 % της συγκομιδής τους σε τοπικό επίπεδο και μειώνοντας τις συσκευασίες. Η πρωτοβουλία προωθεί μια κυκλική οικονομία και παρέχει εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη βιολογική γεωργία.
- Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο/υπηρεσία τροφίμων σε ένα Kalf & Hansenστη Σουηδία. Αυτή η αλυσίδα εστιατορίων ιδρύθηκε το 2014 από τους Rune και Fabian Kalf-Hansen και προσφέρει 100 % βιολογική, εποχική σκανδιναβική κουζίνα. Με δύο εστιατόρια, υπηρεσίες εστίασης και βιολογικά γεύματα στα σουηδικά τρένα, η Kalf & Hansen δίνει προτεραιότητα στην τοπική προμήθεια, τη βιωσιμότητα και τα προσιτά βιολογικά γεύματα, χτίζοντας ισχυρές σχέσεις με τους τοπικούς παραγωγούς.
Σχεδόν 100 αιτήσεις υποβλήθηκαν από ολόκληρη την ΕΕ για τη φετινή διοργάνωση, με 24 υποψηφίους να προεπιλεγούν από 11 χώρες. Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ περιλαμβάνουν 7 κατηγορίες και 8 μεμονωμένα βραβεία, αναγνωρίζοντας καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα που προσθέτουν σημαντική αξία στη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση. Τα βραβεία διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA IFOAM Organics Ευρώπημε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Ιστορικό
Η Ημέρα Βιολογικών Προϊόντων της ΕΕ εγκαινιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 ως νέα πρωτοβουλία για τον εορτασμό και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας.
Με την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η βιολογική γεωργία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων για την ΕΕ. Σε συνέχεια του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ, που εγκρίθηκε το 2021, η Επιτροπή εργάζεται για την περαιτέρω προώθηση των οφελών της βιολογικής παραγωγής. Η έναρξη και ο εορτασμός της Ημέρας Βιολογικής της ΕΕ και των Βραβείων Βιολογικής της ΕΕ είναι δύο συγκεκριμένες δράσεις για την ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας. Τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ στο πλαίσιο της τρέχουσας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής παρέχουν επίσης μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη — 14,7 δισ. EUR από το 2023 έως το 2027 — για τους γεωργούς της ΕΕ που μετατρέπονται και παραμένουν στη βιολογική γεωργία. Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη εφαρμόζουν για πρώτη φορά ολοκληρωμένες στρατηγικές βιολογικής παραγωγής.
Μεταξύ 2012 και 2022, το μερίδιο της συνολικής βιολογικής έκτασης στη συνολική χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση της ΕΕ αυξήθηκε από 5,9 % σε 10,5 %. Αυτό αντιπροσωπεύει μια εκτιμώμενη αύξηση 7,4 εκατομμυρίων εκταρίων. Τα τελευταία χρόνια, η αγορά βιολογικών προϊόντων έχει συγκρατηθεί αξιοσημείωτα παρά ορισμένες προκλήσεις, ιδίως τον υψηλό πληθωρισμό των τροφίμων και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκαν από 38,6 δισ. EUR το 2019 σε 45,0 δισ. EUR το 2022, με ανώτατο όριο τα 46,3 δισ. EUR το 2021.Η ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων, μετά τις ΗΠΑ.
Περισσότερα παραδείγματα των δράσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής διατίθενται στο παρόν ενημερωτικό δελτίο (PDF).
Αποσπάσματα
Επίτροπος Γεωργίας, κ. Janusz Wojciechowski:
Σήμερα, γιορτάζουμε τη βιολογική γεωργία και τον βιολογικό τομέα της ΕΕ στο σύνολό του. Ο τομέας αυτός είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου, καθώς αντιπροσωπεύει όλα όσα πιστεύω ότι είναι σημαντικά στο σύστημα τροφίμων μας: πρόοδος προς πιο βιώσιμες μεθόδους και πρακτικές· αύξηση της ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής και των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού· παροχή ευκαιριών για τους μικροκαλλιεργητές, τους γεωργούς νεαρής ηλικίας και τις γυναίκες γεωργούς· και τη σύνδεση των τοπικών κοινοτήτων μέσω βραχειών αλυσίδων εφοδιασμού και βιοπεριφερειών. Συγχαίρω ολόψυχα τους σημερινούς νικητές — παρέχουν ζωντανή απόδειξη ενός ισχυρού και βιώσιμου τομέα βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ.
Ο κ. Oliver Röpke, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής:
Τα Βραβεία Βιολογίας χρησιμεύουν για την επιβράβευση εξαιρετικών και καινοτόμων επιχειρήσεων βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ και εμπνέονται από το έργο και τα επιτεύγματά τους. Ο τομέας των βιολογικών προϊόντων αξίζει την αναγνώριση και την προώθηση σε όλη την τροφική αλυσίδα. Η προσβασιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των βιολογικών τροφίμων είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του τομέα και, με τη σειρά τους, βοηθούν επίσης την ΕΕ να επιτύχει τον στόχο του 25 % έως το 2030. Είμαι υπερήφανος που η ΕΟΚΕ είναι εταίρος στη διαχείριση τριών από αυτά τα βραβεία, συνδέοντας με ολόκληρη την κοινότητα βιολογικών προϊόντων της ΕΕ.
Η κ. Kirstine Bille, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία βιολογικής παραγωγής:
Δεδομένου ότι η ΚΓΠ είναι το κύριο εργαλείο για τη στήριξη της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας, ο προϋπολογισμός της για τον οικολογικό προσανατολισμό θα πρέπει να συμπληρωθεί με πρόσθετους πόρους για την επαρκή στήριξη των γεωργών κατά τη μετάβαση στη βιώσιμη γεωργία. Επιπλέον, ζητούμε να ενισχυθεί ο ρόλος των περιφερειών στη διαχείριση της μελλοντικής ΚΓΠ, ώστε οι επιλογές πολιτικής να ευθυγραμμιστούν με τα ειδικά εδαφικά και τομεακά χαρακτηριστικά.
Ο κ. Mladen Jakopovic, Αντιπρόεδρος της COPA:
Τα βραβεία βιολογικής γεωργίας της ΕΕ προβάλλουν την πολυμορφία, την ανθεκτικότητα και την αριστεία της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη. Παρουσιάζουν εμπνευσμένες ιστορίες οράματος και επιμονής, αποδεικνύοντας τι είναι δυνατό όταν η βιωσιμότητα και η καινοτομία συμβαδίζουν. Ως Copa και Cogeca, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε συνεργάτες για αυτή την τρίτη έκδοση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες και να συγχαρώ όλους τους νικητές για την αφοσίωση και τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή βιολογική γεωργία.
Jan Plagge, Πρόεδρος της IFOAM Organics Europe:
Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ αναδεικνύουν τον ρόλο της αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων στη μετάβαση προς βιώσιμα γεωργικά συστήματα που παραμένουν εντός των ορίων του πλανήτη και συνδυάζουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με ένα δίκαιο εισόδημα για τους γεωργούς — ένας κοινός ευρωπαϊκός στόχος που προσδιορίζεται μέσω του στρατηγικού διαλόγου. ΕΚ μέρους της IFOAM Organics Europe, συγχαίρω τους φετινούς νικητές για την επίδειξη του μετασχηματιστικού δυναμικού της βιολογικής παραγωγής μέσω των εξαιρετικών πρωτοβουλιών τους. Τα επιτεύγματά τους αναδεικνύουν την αυξανόμενη σημασία της βιολογικής παραγωγής ως το μόνο ρυθμιζόμενο σύστημα βιώσιμης παραγωγής που ήδη παρέχει προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, προωθώντας παράλληλα την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα. Συγχαρητήρια και σε όλους όσους έβαλαν τον εαυτό τους στο παιχνίδι! Είθε οι προσπάθειές τους να εμπνεύσουν πολύ περισσότερα για να γίνουν μέρος αυτής της επανάστασης στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας προς ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον.