130 kg σπατάλης τροφίμων ανά άτομο ετησίως στην ΕΕ
Το 2023 περίπου 130 χιλιόγραμμα (kg) τροφίμων ανά άτομο σπαταλήθηκαν στην ΕΕ. Συνολικά, η ΕΕ παρήγαγε 58,2 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων, στα οποία περιλαμβάνονται βρώσιμα και μη βρώσιμα μέρη, γεγονός που υποδηλώνει ελαφρά αύξηση κατά 0,7% σε σύγκριση με το 2022 (57,8 εκατομμύρια τόνοι).
Τα οικιακά απόβλητα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των αποβλήτων τροφίμων (53 %), το οποίο ισοδυναμεί με 69 kg ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 47% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: 19% από την παραγωγή τροφίμων και ποτών (24 kg ανά κάτοικο), 11% από εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης (14 kg ανά κάτοικο), 10% στην πρωτογενή παραγωγή (12 kg ανά κάτοικο) και 8% στη λιανική και άλλη διανομή τροφίμων (10 kg ανά κάτοικο).
Σύνολο δεδομένων πηγής: ο/η env_wasfw
Για περισσότερες πληροφορίες
- Επεξηγηθέν άρθρο σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων και την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων – εκτιμήσεις
- Θεματικό τμήμα για τα απόβλητα
- Βάση δεδομένων για τα απόβλητα
- Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
- Μείωση της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ: Q& Α
- Στατιστικές για τον πίνακα δεικτών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας
