Τσεχική εταιρεία μετατρέπει τα απορρίμματα καφέ σε πολύτιμα προϊόντα
Κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, καταναλώνονται περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ-δημιουργώντας εκατομμύρια τόνους χρησιμοποιημένου καφέ που καταλήγουν ως επί το πλείστον σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτέφρωσης.
Η Coffee!Up, μια πλατφόρμα κυκλικής καινοτομίας με έδρα την Τσεχία, μετατρέπει αυτή την παραμελημένη ροή αποβλήτων σε πολύτιμο πόρο μέσω της διαδοχικής ανακύκλωσης, δημιουργώντας νέα υλικά, καλλυντικά και, πλέον, ακόμη και αρνητικού άνθρακα βιοξυλάνθρακα και λιπάσματα.
Ο καφές είναι ένα άφθονο αλλά υποχρησιμοποιούμενο υποπροϊόν. Όταν απορρίπτονται, αποσυντίθενται και απελευθερώνουν μεθάνιο, συμβάλλοντας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ χάνονται πολύτιμα έλαια και θρεπτικά συστατικά.
Η πρόκληση για το Coffee!Up ήταν να μετατρέψει τα καθημερινά απόβλητα καφέ σε ανανεώσιμες, ανιχνεύσιμες πρώτες ύλες για πολλές βιομηχανίες — μείωση των αποβλήτων, μείωση των εκπομπών και συμμετοχή τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών σε ένα απτό κυκλικό μοντέλο.
Καταρράκτη ανακύκλωσης σε δράση
Η Coffee!Up έχει σχεδιάσει ένα πλήρως κυκλικό μοντέλο βιοοικονομίας που εκτιμά βήμα-βήμα το έδαφος του καφέ, από τη συλλογή μέχρι το τελικό προϊόν.
- Από 1 τόνο συλλεγόμενου υγρού εδάφους καφέ, το Coffee!Up παράγει περίπου 970 kg φυσικού σαπουνιού, 65,5 kg ελαίου καφέ, και 371 kg βιομάζας.
- Το εξαγόμενο έλαιο καφέ χρησιμοποιείται στην premium φροντίδα της επιδερμίδας που αναπτύχθηκε από κοινού με την NanoSPACE Cosmetics, μια τσεχική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται σε νανοκαλλυντικά σκευάσματα.
- Οι υπόλοιποι χώροι χρησιμοποιούνται ως φυσικές χρωστικές ουσίες και πληρωτικά υλικά στην κατασκευή πλαστικών. Σε συνεργασία με την PLASTIA, οι χρωστικές καφέ χρωματίζουν μια νέα γενιά βιώσιμων προϊόντων για το σπίτι και τον κήπο.
- Η PLASTIA έχει ήδη λάβει δύο βραβεία σχεδιασμού Red Dot και ένα γερμανικό βραβείο σχεδιασμού για τα προϊόντα της που είναι χρωματισμένα με βάση τον καφέ — συμπεριλαμβανομένων επαναχρησιμοποιούμενων κυπέλλων που προβάλλουν την κυκλική αισθητική.
- Τέλος, το υπολειμματικό υλικό μετατρέπεται σε βιομπρικέτες και σφαιρίδια ως ανανεώσιμο καύσιμο, επεκτείνοντας περαιτέρω τον κύκλο ζωής του υπολείμματος καφέ.
Κλείσιμο του κύκλου με υπεύθυνους παραγωγούς
Η Coffee!Up έχει συνάψει άμεσες συνεργασίες «close-the-loop» με σημαντικούς εταιρικούς καταναλωτές καφέ, όπως η KPMG και η Komerční banka (KB).
Οι εκτάσεις καφέ που παράγονται στα γραφεία τους συλλέγονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία και στη συνέχεια επιστρέφονται σε αυτούς ως προϊόντα με χρώμα καφέ. Αυτές οι εταιρικές σχέσεις μετατρέπουν τους στόχους βιωσιμότητας σε ορατά, μετρήσιμα αποτελέσματα —προώθηση της εταιρικής υπερηφάνειας και της συμμετοχής των εργαζομένων.
Με βάση το μοντέλο ανακύκλωσης καταρράκτη, η Coffee!Up πρωτοπορεί τώρα στη μετατροπή των αλεσμένων καφέ σε βιοξυλάνθρακα μέσω πυρόλυσης χαμηλής θερμοκρασίας. Αυτός ο βιοξυλάνθρακας κλειδώνει τον άνθρακα σε μια σταθερή μορφή για εκατοντάδες χρόνια, δημιουργώντας μετρήσιμες αντισταθμίσεις CO2 που μπορούν να πιστοποιηθούν στο πλαίσιο εθελοντικών συστημάτων άνθρακα.
Παράλληλα, η Coffee!Up αναπτύσσει λιπάσματα εμπλουτισμένα με βιοξυλάνθρακα με βάση τον καφέ, προσφέροντας στους γεωργούς μια ανανεώσιμη τροποποίηση του εδάφους που βελτιώνει την κατακράτηση νερού και την υγεία του εδάφους, συμβάλλοντας παράλληλα στην παγίδευση του άνθρακα.
Αυτή η νέα φάση συνδέει τις ροές αστικών αποβλήτων με την αγροτική αναγέννηση — συνδέοντας την κυκλική οικονομία, τη δράση για το κλίμα και τα οφέλη για τη βιοποικιλότητα σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Αντίκτυπος και οφέλη
- Κυκλικότητα υλικών: Κάθε κιλό απορριμμάτων καφέ μετατρέπεται σε πολλαπλά προϊόντα προστιθέμενης αξίας, εκτοπίζοντας παρθένα υλικά όπως φοινικέλαιο, χρωστικές ουσίες ή τύρφη.
- Μείωση CO2 και απορρόφηση άνθρακα: Μέσω της εκτροπής από την υγειονομική ταφή, της υποκατάστασης των ορυκτών εισροών και της παραγωγής βιοξυλάνθρακα, το Coffee!Up βοηθά τόσο στη μείωση των εκπομπών όσο και στην ενεργό απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
- Πρωτοπορία στον σχεδιασμό και την καινοτομία: Οι εταίροι του Coffee!Up, συμπεριλαμβανομένων των PLASTIA και NanoSPACE Cosmetics, καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η κυκλική συνεργασία προωθεί την ανταγωνιστική καινοτομία με γνώμονα τον σχεδιασμό.
- Εταιρική δέσμευση: Οι στενές συνεργασίες με την KPMG και την KB αποδεικνύουν ότι ακόμη και ο καφές γραφείου μπορεί να δημιουργήσει απτό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα και κίνητρα για τους εργαζομένους.
- Αναγέννηση του εδάφους και αντισταθμίσεις: Τα λιπάσματα βιοξυλάνθρακα με βάση τον καφέ συνδέουν την κυκλική οικονομία με τη γεωργική ανθεκτικότητα και την ανθρακοδεσμευτική γεωργία.
- Αναπαραγωγιμότητα: Το μοντέλο μπορεί να αναπαραχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και να προσαρμοστεί σε άλλα βιολογικά υποπροϊόντα, συμβάλλοντας άμεσα στους στόχους της κυκλικής βιοοικονομίας της ΕΕ.
Γιατί έχει σημασία για την κυκλική οικονομία της Ευρώπης;
Το Coffee!Up μετουσιώνει τις προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ —πρόληψη των αποβλήτων, καινοτομία βιολογικής βάσης, απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και υγεία του εδάφους— σε απτό επιχειρηματικό μοντέλο.
Παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η Πράσινη Συμφωνία, το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και η επικείμενη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοοικονομία υλοποιούνται όταν η δημιουργικότητα ανταποκρίνεται στην επιστημονική ακρίβεια. Αυτό που αρχίζει με ένα μόνο φλιτζάνι καφέ τελειώνει ως ένας καταρράκτης κυκλικής αξίας: από τα απόβλητα στην αξία.
Η Coffee!Up σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο συλλογής και επεξεργασίας της σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη, να λανσάρει λιπάσματα με βάση τον βιοξυλάνθρακα και εξακριβωμένες αντισταθμίσεις άνθρακα και να εισαγάγει νέες καινοτομίες καλλυντικών και υλικών που προέρχονται από το έλαιο καφέ και τη βιομάζα.
Το μακροπρόθεσμο όραμά της είναι σαφές: να καταστεί η γη του καφέ βασική πρώτη ύλη στην κυκλική βιοοικονομία της Ευρώπης — δημιουργώντας αξία, μειώνοντας τις εκπομπές και κλείνοντας τον κύκλο, ένα φλιτζάνι τη φορά.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Coffee!Up, επισκεφθείτε τον ιστότοπό του.
Ανακαλύψτε τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοοικονομία.