Αλιεία-Γεωργία-ΔιατροφήΕμπόριο

Απάτη και πιθανά ζητήματα ασφάλειας στην αγορά της κανέλας

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των βοτάνων και των μπαχαρικών, οι επιστήμονες του ΚΚΕρ χρησιμοποίησαν τέσσερις εσωτερικές καινοτόμες μεθόδους ελέγχου για τον εντοπισμό και τον εντοπισμό πιθανών δόλιων πρακτικών.

Πέρα από τον εντοπισμό της υποκατάστασης της κανέλας Κεϋλάνης, της πιο πολύτιμης ποικιλίας, με την κασσία, μια φθηνότερη και λιγότερο αρωματική εναλλακτική λύση, και προσδιόρισαν άλλους πιθανούς τύπους υποκατάστασης, διερεύνησαν τη συμμόρφωση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα. Η ανάλυση αφορούσε 104 δείγματα κανέλας – 44 από τα οποία είχαν επισημανθεί ως κανέλα Κεϋλάνης – που αγοράστηκαν σε εμπόρους λιανικής πώλησης σε 10 χώρες της ΕΕ, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία και τη Σρι Λάνκα.

Πάνω από το 66% των δειγμάτων που αναλύθηκαν δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα ποιότητας, δεν συμμορφώνονταν με τη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων, ήταν ύποπτα για απάτη και/ή ενδεχομένως υπερέβαιναν τα νόμιμα όρια κουμαρίνης. Η κουμαρίνη είναι μια φυσική αρωματική ένωση που βρίσκεται στην κασσία και σε άλλα φυτά, δυνητικά τοξική για το συκώτι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καθορίσουν οριακές τιμές για τα διάφορα συστατικά κανέλας και να καθορίσουν πότε πρέπει να θεωρείται ύποπτο ένα δείγμα. Αυτό θα επιτρέψει την ανάληψη λεπτομερέστερης εποπτείας και θα βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση.

Το 2023 η κανέλα ήταν το πέμπτο πιο εισαγόμενο μπαχαρικό στην ΕΕ μετά το τζίντζερ, την πάπρικα, το πιπέρι και τον κουρκουμά· Με τη ζήτηση κανέλας να αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, η κανέλα είναι ένας ελκυστικός στόχος για τους απατεώνες.

Υπάρχουν δύο κύριοι βοτανικοί τύποι κανέλας: Κανέλα Κεϋλάνης (Cinnamomum verum ή Cinnamomum zeylanicum Blume), εγγενής στη Σρι Λάνκα, και Cassia (Cinnamomum cassia  ή Cinnamomum aromaticum), εγγενής στη Μιανμάρ, φθηνότερη και χαμηλότερης ποιότητας εναλλακτική λύση με ισχυρότερη γεύση, η οποία περιέχει φυσικά κουμαρίνη. Ανάλογα με την αγορά, και οι δύο τύποι μπορούν συχνά να επισημαίνονται απλώς ως «κανέλα», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση.

Το ΚΚΕρ εκπόνησε ολιστική μελέτη εφαρμόζοντας διάφορες μεθόδους ανάλυσης για τον εντοπισμό διαφόρων ειδών απάτης στον τομέα. Μέχρι και το 9% των δειγμάτων που επισημάνθηκαν ως κανέλα Κεϋλάνης, αντικαταστάθηκαν πλήρως ή εν μέρει από κανέλα Cassia.

Άλλα είδη απάτης, όπως η αντικατάσταση του φλοιού από άλλα μέρη του δέντρου κανέλας, όπως ρίζες, φύλλα και λουλούδια, ήταν ύποπτα σε υψηλό ποσοστό δειγμάτων. Επιπλέον, περίπου το 21 % των δειγμάτων δεν πληρούσε τα διεθνή πρότυπα λόγω της υψηλής συνολικής περιεκτικότητας σε τέφρα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το 9,6 % των δειγμάτων δεν συμμορφώνονταν με το ανώτατο όριο των 2 mg kg-1, που ορίζεται για τον μόλυβδο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, και ότι 31 από τα αναλυθέντα δείγματα ήταν δυνητικά επικίνδυνα για τα παιδιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κουμαρίνη.

Το είδος των παρατυπιών που εντοπίζονται στην κανέλα, συμπεριλαμβανομένων των δόλιων πρακτικών, ποικίλλει και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία μόνο αναλυτική τεχνική, ενώ απαιτούνται τυποποιημένες μέθοδοι. Το υψηλό ποσοστό ακανόνιστων δειγμάτων κανέλας στην ευρωπαϊκή αγορά δείχνει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην κατάσταση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του τομέα, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα εργαστήρια ελέγχου και τους κατασκευαστές.

Η μελέτη προτείνει αναλυτικές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέθοδοι διαλογής και επιβεβαίωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τα εργαστήρια επίσημων ελέγχων για την ανίχνευση δόλιων δειγμάτων με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Κανέλα και νομοθεσία της ΕΕ

Η κανέλα που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνεται με διάφορους κανονισμούς σχετικά με:

Επιπλέον, ο  κανονισμός για τις αρωματικές ύλες και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες για χρήση εντός και επί των τροφίμων καθορίζει μέγιστα επίπεδα κουμαρίνης που κυμαίνονται από 5 mg kg-1 σε επιδόρπια έως 50 mg kg-1 σε παραδοσιακά και/ή εποχιακά προϊόντα αρτοποιίας που επισημαίνονται ως προϊόντα που περιέχουν κανέλα. Δεν υπάρχει ειδική διάταξη που να εφαρμόζεται στην κουμαρίνη που περιέχεται φυσικά στην κανέλα.

Σχετικό περιεχόμενο

Ανίχνευση δόλιων πρακτικών στην κανέλα που διατίθεται στο εμπόριο

Υψηλό ποσοστό θεμάτων ασφάλειας και απάτης στην κανέλα που διατίθεται στο εμπόριο

Νοθεία βοτάνων και μπαχαρικών

Γράψτε σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *